Dezenfeksiyon Nedir? Dezenfekte Nasıl Yapılır?
Dezenfeksiyon Nedir? Dezenfekte Nasıl Yapılmalıdır?
Ülkemizde korona virüs (covid 19) vakasının görülmesinin hemen ardından gerekli önlemlerin alınmasının Dezenfeksiyon Nedir? Dezenfekte Nasıl Yapılmalıdır? En çok sorulan sorunun başında yer gelmektedir. Kişisel hijyen veya el dezenfektanı alkol derecesi yüksek kolon yağ anti bakteri önleyeci ürünler. Uzman doktor virüse karşı öncelikle birey ellerin normal sabunla sık sık temizlemesini önerdi. Üstelik ardından sağlık bakanlığı tarafından virüse karşı tedbir alınması 14 kural yayınladı. Alışagelmiş ilklerin dışında kalan Korana Virüsünün oluşumuna bağlı bulunan proteinli dış yapısı olduğu için. Anti bakteriyel ürünlere yanıt vermediğini, sabun veya alkol bazlı dezenfektan bulunamazsa. Yerine kolonya ile strilazsyon işlemi yapılabileceğini söylüyor.
Dezenfeksiyon Nedir?
Mikroplardan arındırma işlemine dezenfeksiyon denir. Dezenfeksiyon cansız, eşya hareket etmeyen ortamdaki bakteri endo sporları dışında kalan patojen mikroorganizmaların yok edilmesi veya kullanılan dezenfektan ilacının kalitesine göre yayılmasının durdurulması işlemidir. Bu amaçla kullanılan kimyasal veya organik maddelere dezenfektan denir. Dezenfeksiyon işlemi gaz halde, sıvı halde, katı ya da kıvamlı sıvı halde uygulanarak yapılmaktadır. Dezenfeksiyon ve sterilizasyon ayrı işlemlerdir, sterilizyon demek değildir. Sterilizasyon cansız ortamdaki patojen olan ya da olmayan tüm mikroorganizmaların yok edilme işlemidir kimyasal maddelerin yanı sıra ulv ışınları strilizasyon işlemin kullanılmaktadır.
Dezenfektan Nedir?
Mikropları yayılmasını önlemeye dezenfeksiyon denir. Dezenfektan bakteri endo sporları, patojen mikro organizmaların yok edilmesi işleminde kullanılan kimyasal yada organik maddelere dezenfektan denir. Dezenfektanlar genelde Gaz halde (formol buharı, klor, kükürt dioksit, etilen oksit) Sıvı halde (fenol, krezilol, klorofenol, bakır sülfat, demir sülfat, demir permanganat, oksijenli su, tentürdiyot) Katı ya da kıvamlı sıvı halde (Kireç, kalsiyum klorür, trioksimetilen) Dezenfektanların etki biçimi, ulv (ışık), ateş (yakarak) ve kostikler (sönmemiş kireç) gibi fiziksel ya da mekaniktir. Ancak yaygın dezenfektanlar, kimyasal maddelerdir. Belirtmiş olduğumuz üç değişik biçimde kullanılmaktadır.
Dezenfekte Nedir? Kullanım Amaçları Nelerdir?
Dezenfektanlar virüs, patojen mikro organizmaların yayılmasını önlüyor olsalar da genel olarak kuvvetli zehirlerden oluşmaktadır. Araç dezenfeksiyon sistemleri için kullanılan dezenfektan maddesi, insan sağlığını etkileye bilir yine aynı şekilde İnsanlar için yapılan dezenfeksiyon kabini kullanılan ilaçlar insan sağlığını tehlikeye etkilemeyecek olması gerekmektedir. Dezenfekte edilen ürünler. Dünya sağlık örgütü onaylı, sağlık bakanlığı onaylı ürünler kullanılması önerilmekteyiz.